Honningen vår

Sommerhonning

Sommerhonning er kjent for sin milde og delikate smak. Den har en naturlig sødme som varierer avhengig av hvilke blomster nektaren ble samlet fra. Smaken kan være subtilt blomsteraktig, med undertoner av bringebær, løvetann, kløver, frukttrær og bærbusker med mer. Dette gir sommerhonningen en unik smaksprofil som setter den i en klasse for seg selv.

 

Skogsbærhonning

Skogsbærhonning skiller seg ut fra andre typer honning på grunn av sin karakteristiske smak og aroma. Den har en fortryllende sammensetning av bærsødme, med nyanser av blåbær, tyttebær, bjørnebær og andre skogsbær. Denne unike kombinasjonen gir honningen en delikat rik, mild og fruktig smak som appellerer til mange ganer.

Flytende eller smøremyk honning, hva er egentlig forskjellen?

Flytende honning:

Flytende honning er honning som har en tynn og rennende konsistens. Denne typen honning er vanligvis i flytende form når den er fersk og nyhøstet fra bikuben. Flytende honning oppnås når det er høyere innhold av fruktose en av druesukker. Dette kommer an på hvilke planter biene henter nektar fra, blåbær, tyttebær, lind og klokkelyng er i Norge planter som gir flytende honning over tid. Dette gjør det enkelt å helle den og bruke den som søtningsmiddel på pannekaker, frukt, yougurt eller i te, kaffe, bakverk eller andre matretter.

 

 

Smøremyk honning:

Smøremyk honning er honning som har en myk og smørbar konsistens. Denne typen honning oppnås når vanninnholdet er lavt, vanligvis under 20%. Når honningen har lavt vanninnhold, har den en tendens til å krystallisere eller bli fastere over tid. Den får da ganske grove sukker krystaller. For å unngå dette rører birøkteren rører honningen slik at han eller hun har kontroll på krystalliseringsprosessen. Resultatet blir en mer silkemyk konsistens.

 

 

For å oppsummere, flytende honning er tynn og rennende, mens smøremyk honning er myk og lett å smøre. Begge typene honning har de samme naturlige søte smakene og helsefordelene, men deres konsistens varierer basert på vanninnholdet og hvordan honningen er lagret.

Honning, hva er fordelene?

Honning er en naturlig søt substans som produseres av bier ved å samle nektar fra blomster. Biene konverterer nektaren til honning ved å tilføre enzymer og fordampe vannet fra den. Honning har blitt brukt som mat og medisin i tusenvis av år på grunn av sine søtende egenskaper og potensielle helsefordeler.

Helsemessige effekter av honning kan variere avhengig av honningtypen, men generelt anses honning å ha følgende helsemessige egenskaper:

  • Antibakterielle egenskaper: Honning inneholder naturlige antibakterielle stoffer, inkludert hydrogenperoksid. Dette gjør honning til et tradisjonelt middel for å behandle sår og lette helingsprosessen.

  • Hostestillende effekt: Honning kan bidra til å lindre hoste og irriterte slimhinner i halsen. Det er en vanlig ingrediens i hostesaft og naturlige hostemedisiner.

  • Antioxidanter: Honning inneholder antioksidanter som bidrar til å beskytte kroppen mot skadelige molekyler kalt frie radikaler, som kan forårsake celleskade og bidra til aldring og sykdom.

  • Energikilde: Honning er en naturlig kilde til karbohydrater og kan gi en rask energiboost.

  • Beroligende effekt: Noen studier har antydet at honning kan ha en mild beroligende effekt og hjelpe med å forbedre søvnkvaliteten.

  • Allergi-lettende egenskaper: Det har vært en teori om at lokal honning kan hjelpe med å redusere allergiske reaksjoner, spesielt mot pollen. Dette er basert på ideen om at honning inneholder spor av pollen, som kan bygge opp kroppens toleranse mot allergener.

Det er viktig å merke seg at selv om honning har mange potensielle helsemessige fordeler, bør den brukes med forsiktighet hos barn under ett år på grunn av risikoen for bakteriell kontaminering og botulisme.

Selv om honning har mange positive egenskaper, bør den likevel ikke betraktes som en mirakelkur, og personer med diabetes eller andre helsemessige forhold bør konsultere helsepersonell før de bruker honning som medisin. Honning inneholder fortsatt sukker og kalorier, så det er viktig å bruke det med måte som en del av et balansert kosthold.