Da var tiden kommet for årets siste forstyrrelse av biene. Vi skal behandle de for varroa midd.
Enkelt fortalt er varroa midd en midd som lever av fett vevet på biene, disse legger egg i cellene til biene(yngelen) rett før disse blir forseglet, så lever «varroa ungene» på biene som utvikles i denne cellen, og «fødes» når bien i den cellen graver seg ut av sin celle. denne/disse formerer seg igjen. Til slutt har man ett varroa problem.
For å behandle dette har man noen tiltak man kan gjøre på våren/sommeren.
Dette er og sette inn dronerammer, for så og kutte disse ut etter en gitt tid. Du får da med deg midd hvis du har det i forseglede celler.
Så har du litt hardere skytts som ble gjort i dag(i går faktisk) Behandling med API-Bioxal (Oksalsyre), dette er syre som dreper midden, men man kan først gjøre dette når det er fritt for yngel. Derfor gjøres dette på senhøsten, tidlig vinter her i Norge.
Det går ut på at du skal dryppe en blanding av 50% sukker og 50% vann blandet ut med ett antall gram oksalsyre.
Dette drypper du mellom rammene så det treffer biene, disse sprer de da ut og rundt i kuben. Grunnen til at det skal være yngelfritt er at syren kommer ikke inn i lukkede celler. Den vil da ikke drepe midd som er der inne.
Fikk anbefalt en pumpe sprøyte som skulle gi nøyaktig dosering mellom hver ramme, som skulle være lettvint. Vel, den fungerte ikke. Så det ble en annen løsning, med en gammel 5ml sprøyte.
Den fungerer sikkert kjempe bra den sprøyten til 550kr når den fungerer, men når du står i bigården med taket av og ingenting fungerer, er det begrenset hvor lenge du kan stå der å prøve å få ting til og fungere. Litt små frustrerende, men det gikk.